How to Make a Simple Pie Crust / Como hacer masa de pay

How to Make a Simple Pie Crust / Como hacer masa de pay

Posted by Sarah M. White

Confession: I never learned how to make pie crust! It always seemed too complicated and messy. However, I love to eat pie. When my mother-in-law was visiting from Mexico in September, she made an apple pie, and I documented everything so that I could recreate it later. Thanksgiving is coming up, and I'm going to try it out with my favorite pecan pie recipe that I'll share with you tomorrow. Here is my mother-in-law Helen's pie crust recipe. AND, the best thing about it, apart from being very easy, is that it has NO DAIRY. 

Helen’s Oil Pie Crust

Ingredients

Single crust

1 1/4  C Flour (All Purpose)

1/2  tsp Salt (generous 1/2  tsp)

5 TBS + 2 tsp  Oil (vegetable)

2 TBS + 2 tsp  Water Cold (can make cold with ice cubes)

 

Double Crust for 9  in pie            Original measurements for 8 or 9 inch

Generous crust

2 1/2  C Flour                                2 C Flour

1 1/4  tsp Salt                                1 tsp Salt

1/2  C + 2 TBS Oil                       1/2  C  Oil

1/4  C + 1 TBS Cold Water           1/4  C Cold Water

 

Directions

1. Put dry ingredients into a bowl, mix

2. Pour in the oil and cold water all at once and mix just until all of the flour is just moistened.  If it will take a lot of mixing, then, add in a bit more cold water or oil to mix it. The trick of a flakey crust is to mix as little as possible.

3. Separate the double crust into two amounts.

4. Roll out the dough between two layers of wax paper. Check the size by setting the pie pan on top. 


5. Peel off one layer of wax paper and use the other to transfer the dough into the pan. 


6. Carefully remove the wax paper and score the crust with a fork a few times. 


7. Repeat with second crust and make sure to score or vent the top to allow steam to escape. 

8. To protect the crust during baking, put aluminum foil all around the crust, shiny side in.


Enjoy! 

 

Receta de masa de pay de Helen

Ingredientes

Masa para pie única (de bajo sólo)  como en pay de calabaza refractorio

1 y 1/4  tazas de Harina de trigo

2.5 ml de  Sal

85 ml de azeite vegetal 

40 o 45 ml de agua fria (gelada)

 

Masa para pay doble(baja e arriba) 22-24 cm refractorio                    

2 1/2  Tazas de Harina de trigo                                                           

7 ml de Sal                                                                 

150 ml  o 1/2 Taza más 30 ml de azeite vegetal                                         

75 ml de agua gelada                         

 

Masa para pay doble más chiquita (baja e arriba)  20 cm refractorio (redondo)

2 Tazas de harina de trigo

5 ml de Sal

120 ml de azeite vegetal  (1/2 taza americana)

60 ml de agua gelada  (1/4 taza americana)

 

Instrucciones

1. Ya tiene lista las dos hojas de papel mantequilla

2. Se mezcla la Harina con Sal

3. Se Añada el agua e azeite de una vez a la harina.  Mezcla muy poquito, solo hasta quedar sin harina seca.

4. Divida la masa en dos partes, una un poquita más grande que se ponga en bajo.  Ábrala entre las hojas de papel mantequilla.

5. Se ponga la masa primera.  Haz unos huequitos con un tenedor en el fundo. Después el relleno, y la otra masa arriba que igual necesita unos huecos poco más grande para salir el humo en cuanto estás horneando.

6. Cierre bien juntas las dos masas.

 

En general la pay se hornea a 205 grados (más caliente de que pastel).  Para proteger la masa en la borda pasa el papel de aluminio solo en la borda, haciéndose un círculo con el lado que brilla por el lado de la masa. 

Comments

  1. Gracias por compartir y que no tenga lacteos es lo perfecto!

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